Ανατολική Φιλοσοφία και Σοφία

Ανατολική Φιλοσοφία και Σοφία

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις σπουδές της Αυτογνωσίας, είναι να βρει το νόημα της ζωής, ορισμένοι προσπαθούν να βρουν υπαρξιακές απαντήσεις στα ερωτήματα ποιος είμαι; από πού προέρχομαι; ποιο είναι το νόημα της ζωής μου; όμως οι περισσότεροι σταματούν την αναζήτηση και  τους απορροφά η καθημερινή ρουτίνα, η ζωή, η δουλειά, κλπ, ενώ ταυτίζονται ή βολεύονται στη ζωή που τους έχει δοθεί…Όμως υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν τις απαντήσεις, γεμίζοντας τη ζωή τους με πληρότητα κι ευτυχία.

Το κλειδί βρίσκεται στην εσωτερική αναζήτηση που μας οδηγεί πιο πέρα από τα όρια που επιβάλει ο υλικός κόσμος, ο ανταγωνισμός, οι διανοητικές συγκρούσεις, οι προσκολλήσεις, οι φόβοι…που βιώνουμε στη δυτική κοινωνία.
Η προσέγγιση μας στη σοφία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ανατολής, της Ιαπωνίας, της αρχαίας Κίνας, της Ινδίας…. είναι μία μεγάλη βοήθεια για μας εφόσον αυτοί οι λαοί της μακρινής κι εξωτικής Ανατολής, διατηρούν μέχρι σήμερα την ουσία της πνευματικότητας και της εσωτερικής ηρεμίας που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στη Δύση.

Μεγάλες διδασκαλίες του Ταοϊσμού, του Βουδισμού, του Σιντοϊσμού, ή της ινδουιστικής φιλοσοφικής σχολής Advaita Vedanta, κλπ. Ή οι γνώσεις μεγάλων σοφών όπως του Βούδα Σιντάρτα Γκαουτάμα, που μας δίδαξε με την ίδια του τη ζωή ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον ανθρώπινο πόνο, ή ο μεγάλος φιλόσοφος Κομφούκιος, ή ο Λάο Τσε, Κινέζος στοχαστής που μας άφησε το μεγάλο βιβλίο του Τάο, ή  το I Ching, το βιβλίο της σοφίας και της μαντείας κατά την κινεζική παράδοση, κλπ.

Όλες αυτές οι γνώσεις μας καλούν να επιστρέψουμε στο αγνό και αυθεντικό συναίσθημα της καρδιάς μας…ν’ ακολουθήσουμε την μέση οδό, να υπερβούμε τα όρια που μας επιβάλει ο νους και ο ψυχισμός μας, για να πετύχουμε την απελευθέρωση από τα δεσμά μας.

Χρησιμοποιώντας συστήματα και τεχνικές όπως ο ήρεμος Στοχασμός, το ανατολικό μο-τσάο, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, τον τρόπο που σκεπτόμαστε, που αισθανόμαστε, χρησιμοποιώντας την αυτοπαρατήρηση και τη συγκέντρωση, κατευθύνοντας την προσοχή μας προς τα διάφορα κέντρα που βρίσκονται στο εσωτερικό μας. Κι ακόμη χρησιμοποιώντας χρήσιμες ασκήσεις αναπνοής όπως τα Πραναγιάμα, την επιστήμη της πνοής ή Πράνα…

Επιπλεόν θα πρέπει να εμβαθύνουμε στη γνώση των τεχνικών του Διαλογισμού, της «μη σκέψης» των βουδιστών Ζεν, που μας βοηθά να συνδεθούμε με το εσωτερικό μας, να αισθανθούμε την αλήθεια της στιγμής, ελεύθεροι από διανοητικούς περιορισμούς, από το φυσικό σώμα, την προσωπικότητα, τις προσκολλήσεις, το χρόνο…μέχρι να πειραματιστούμε την έκσταση ή φωτισμένο κενό, για την οποία μιλούν οι ανατολικοί μυστικιστές.

Όμως δεν υπάρχει μόνο αυτό, σήμερα ο διαλογισμός έχει γίνει για πολλούς ανθρώπους ένας τρόπος ζωής, που τον ασκούν εντατικά σε ολόκληρο τον κόσμο, αναζητώντας μία συνολική ευζωία σε όλα τα πεδία της ζωής. Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μερικές τεχνικές του διαλογισμού βοηθούν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης, της συντήρησης του ανοσοποιητικού συστήματος και της γενικής υγείας, κι ακόμη είναι ένας τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης πολλών ασθενειών και βοηθούν στον έλεγχο του στρες και του άγχους.

Ο διαλογισμός Ζεν και Ζαζέν, συνοδεύεται επίσης από τα μάντραμ ή αρχαίες ιερές ωδές, που είναι γραμμένες στα σανσκριτικά, προσευχές που απευθύνονται στο θείο, οι οποίες όταν επαναλαμβάνονται ο ήχος τους μετατρέπεται σε ανώτερη δόνηση που περιβάλει το άτομο, ενεργώντας επάνω στα διάφορα κέντρα του σώματος, ησυχάζουν το νου κι οδηγούν στην ηρεμία του διαλογισμού.

Απίστευτες ασκήσεις που αν γίνονται τακτικά θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τα ποθητά αποτελέσματα.
Ή ν’ ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε το νόημα των Μούντρα, που είναι χειρονομίες και φυσικές στάσεις που συνδέονται με το μυστικιστικό λεξιλόγιο μέσα σε ορισμένες ανατολικές λατρείες. Η χρήση των Κοάν, φράσεων ή ερωτήσεων που δεν έχουν απάντηση κι ανήκουν στην παράδοση του ζεν, που αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν αν μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε το νου και να ξεφύγουμε από τις συγκρούσεις του και το δυαδισμό των αντιθέτων.
Ή την πρακτική των διαφόρων τύπων της γιόγκα ή μονοπατιού, που είναι μία μορφή ένωση με το θείο, κι ακόμη τις γκούνας, τα Τάτβα και την ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας…

Ν’ ανακαλύψουμε τις γνώσεις των επιστημών ή της τέχνης του Φενγκ Σουί, που συνδέεται με τη διδασκαλία του Τάο, ή φιλοσοφίας που βρίσκεται από τις πολεμικές τέχνες όπως το αϊκίντο, το τζούντο, το καράτε, κλπ, όπου ο ασκούμενος αναπτύσσει την πειθαρχία μέσα από μία άσκηση που δεν είναι μόνο  φυσική, αλλά προϋποθέτει  κυριαρχία επάνω στον εγκέφαλο του.

Και τι μπορούμε να πούμε για την παραδοσιακή και όμορφη τέχνη της ανθοκομικής της Ιαπωνίας, την Ικεμπάνα, ή τις παραδοσιακές τελετές του τσαγιού. Αρχαίες Τελετές ή έθιμα στις οποίες διατηρούνται ακόμη οι εσωτερικές αξίες ως αναπόσπαστες αρχές της ανθρώπινης φύσης. Υπάρχουν ακόμη οι μεγάλες διδασκαλίες που εκφράζονται μέσα από τις ασκήσεις του Τάι Τσι, το Τσι Κουνγκ, και η πανάρχαια σοφία που έχει σχέση με την ενέργεια και το μαγνητισμό του ανθρωπίνου σώματος, όπως  ο Βελονισμός…

Τη μελέτη των τσάκρας ή ροδάκων σε σχήμα λωτού, των μαγνητικών στροβίλων που ανήκουν στην ενεργειακή ανατομία του ανθρώπου, μαγνητικά σημεία που αν ενεργοποιηθούν σωστά θα μπορούσαν να μας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης σε ανώτερα ενεργειακά και κραδασμικά επίπεδα, όπως και στην αφύπνιση των υπερφυσικών ικανοτήτων που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στον άνθρωπο.

Στη σημερινή εποχή όπου ο ρυθμός τα ζωής γίνεται όλο και ταχύτερος, όπου οι κρίσεις, και τα προβλήματα οξύνονται, όπου τα πάντα είναι αλλαγές, ανταγωνισμοί…όπου το ανθρώπινο ον έχει επιδοθεί σε μία λυσσαλέα πάλη για την επιβίωση, σε εργασιακό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο…προκαλούνται στον ψυχισμό μας εντάσεις, άγχος, καταστάσεις ψυχολογικής  αντίδρασης που μας αποσταθεροποιούν, μας κάνουν να χάσουμε τον άξονα της ζωής μας, προκαλώντας σύγχυση, αποπροσανατολισμό…όλ’ αυτά μας κάνουν να αισθανθούμε την ανάγκη της ενδοσκόπησης, της δημιουργίας στιγμών εσωτερικής ειρήνης και ήρεμου στοχασμού.

Δίχως αμφιβολία, η Ανατολή παραμένει μέχρι και σήμερα μία μυστικιστική γη και ο παραδόσεις, η φιλοσοφία, και η σοφία της μας παρέχουν μία μεγάλη βοήθεια. και η ένωση ανάμεσα στον ανατολικό και το δυτικό κόσμο είναι μία μεγάλη επανάσταση για τους ανθρώπους που επιθυμούν ν’ αλλάξουν, που έχουν πνευματικές ανησυχίες ζώντας όμως μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Έτσι, αυτή η γνώση μας βοηθά να βιώσουμε και να διαβούμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει στην αυθεντική σοφία, την αφύπνιση της συνείδησης και τη φώτιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοσμολογία κι Επιστήμες Πρακτική Προσέγγιση »